Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Οι Δέκα Απειλές Της Δημόσιας Υγείας Για Το 2019 (α΄ μέρος)




Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)  για το έτος που διανύουμε, όρισε δέκα κινδύνους που απειλούν την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο ειδικά:

1) Η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η κλιματική αλλαγή
Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναπνέουν μολυσμένο αέρα καθημερινά. Μικροσκοπικοί μολυντές είναι δυνατόν  να εισχωρήσουν στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα καταστρέφοντας τους πνεύμονες, την καρδιά και το μυαλό, οδηγώντας πρόωρα στο θάνατο, από ασθένειες όπως καρκίνος, εγκεφαλικά, αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι θάνατοι είναι πιο συχνοί σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος με μεγάλες εκπομπές αερίων από τη βιομηχανία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη γεωργία. Η κύρια αιτία της μόλυνσης του αέρα, που είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, αποτελεί και την αιτία της κλιματικής αλλαγής.

2) Οι μη μεταδοτικές (χρόνιες) ασθένειες
Ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για το 70% των θανάτων ή για 41 εκατομμύρια άνθρωποι. Απ’ αυτούς τους θανάτους, τα 15 εκατομμύρια είναι πρόωροι και αφορούν σε άτομα ηλικίας από 30 έως 69 ετών, κυρίως από χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος. Πέντε είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το αλκοόλ, κακές διαιτητικές συνήθειες και φυσικά η μόλυνση της ατμόσφαιρας.
Βάσει των παραπάνω, το στοίχημα των κυβερνήσεων σε παγκόσμια βάση για τα επόμενα χρόνια (έως το 2030) θα είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των ατόμων (κατά 15%).

3) Η πανδημία της γρίπης
Ο κύκλος της γρίπης δυστυχώς δεν έχει κλείσει και ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μια πανδημία ξανά. Ο ΠΟΥ  καταγράφει και  παρακολουθεί την ασθένεια, ώστε να εντοπίζει έγκαιρα επικίνδυνα στελέχη του ιού, έτσι ώστε να τα συμπεριλάβει στα εμβόλια. Τα εμβόλια μαζί με την έγκαιρη διάγνωση και την αντιγριπική θεραπεία αποτελούν  τους πιο σημαντικούς συμμάχους όλων των συνεργαζόμενων χωρών στην αντιμετώπιση αυτού του «εχθρού».

4) Τα περιβάλλοντα φτώχειας και εξαθλίωσης
Περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε περιβάλλοντα υψηλής κρίσης (ένας συνδυασμός πείνας, ξηρασίας, πολέμου, μετακίνησης πληθυσμού), εμποδίζοντας τους την πρόσβαση στη βασική περίθαλψη.
Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει την ενίσχυση αυτών των χωρών, κυρίως την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας τους, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν ξεσπάσματα ασθενειών, αλλά και να αυξήσουν την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

5)  Η αντίσταση στα μικρόβια
Η αντιμικροβιακή αντίσταση, δηλαδή η ικανότητα των μικροβίων, των ιών, των παρασίτων να αντισταθούν σε φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και τα αντιϊκά, θυμίζει εποχές που η επιστημονική κοινότητα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει ασθένειες όπως η πνευμονία, η φυματίωση ή η γονόρροια. Ο βασικός λόγος της αντίστασης στα φάρμακα είναι η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων από τους ανθρώπους, αλλά και από τα ζώα, ειδικά από αυτά που καταναλώνονται. Η εφαρμογή ενός παγκοσμίου σχεδίου  δράσης είναι βασικό μέλημα του ΠΟΥ , αυξάνοντας τη γνώση και την ενημέρωση και κυρίως ενισχύοντας τη συνετή χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου