Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Οι δέκα Απειλές της Δημόσιας Υγείας Για Το 2019 (β΄μέρος)


Σε συνέχεια του πρώτου μέρους, παρακάτω παρατίθεται το δεύτερο μέρος του άρθρου με τις δέκα απειλές για τη δημόσια υγεία μέσα στο τρέχον έτος, όπως αυτές ορίστηκαν από τον Π.Ο.Υ.
1)      Ο ιός ΕΜΠΟΛΑ και άλλα επικίνδυνα παθογόνα
Το 2018, η δημοκρατία του Κονγκό αντιμετώπισε δύο ξεσπάσματα του ιού Έμπολα που εξαπλώθηκαν σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, μία εξ αυτών αποτελούσε και εμπόλεμη ζώνη. Αυτό απέδειξε ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεσπά μια επιδημία έχει μεγάλη σημασία, διαφορετικά αντιμετωπίζεται μια επιδημία σε μια αγροτική περιοχή και διαφορετικά σε μια αστική περιοχή, που βρίσκεται και σε εμπόλεμη περίοδο.
Στο συνέδριο που διεξήχθη το Νοέμβριο του περασμένου έτους με θέμα τη Δημόσια Υγεία και την ετοιμότητα των χωρών για επείγουσες καταστάσεις, αποφασίστηκε ότι το 2019 θα είναι «η χρονιά δράσης για την ετοιμότητα σε θέματα δημόσιας υγείας».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντοπίσει ιούς και παθογόνα, που μπορεί να προκαλέσουν επείγουσες καταστάσεις δημόσιας υγείας, αλλά δεν έχει ακόμα βρεθεί θεραπεία και εμβόλια γ αυτά. Τέτοιες ασθένειες είναι ο Έμπολα, αιμορραγικοί πυρετοί, ο ιός  Ζίκα,  ο ιός Νίπα, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και φυσικά η ασθένεια άγνωστος Χ, που αντιπροσωπεύει οποιοδήποτε άγνωστο παθογόνο, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την αποφυγή μιας σοβαρής επιδημίας.

2)      Ανεπαρκής πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι συνήθως η πρώτη επαφή των ανθρώπων με το σύστημα υγείας και ιδανικά θα έπρεπε να είναι αποτελεσματική, οικονομική και προσανατολισμένη στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα συστήματα υγείας με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι παγκόσμιος στόχος. Παρόλα αυτά πολλές χώρες έχουν ελλιπείς εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας υγείας. Αυτή η παράλειψη οφείλεται σε έλλειψη οικονομικών πόρων ειδικά σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, αλλά και στο γεγονός ότι πρωταρχικός στόχος είναι συνήθως μεμονωμένα προγράμματα υγείας. Τον Οκτώβριο του 2018, ο Π.Ο.Υ. φιλοξένησε ένα μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο στην Αστανά, στο Καζακστάν, στο οποίο όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν να αναβαθμίσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπόσχεση που δόθηκε πρώτη φορά στην Άλμα Άτα το 1978.  Το 2019, λοιπόν όλες οι χώρες θα επενδύσουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

3)      Η διστακτικότητα για εμβολιασμό
Η απροθυμία ή ακόμα και η άρνηση κάποιων να εμβολιαστούν ενώ υπάρχει η δυνατότητα, απειλεί να αναστρέψει την πρόοδο που έχει γίνει σε ασθένειες που αντιμετωπίζονται με τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός επί του παρόντος αποτρέπει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπων ακόμα θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν βελτιωνόταν ο παγκόσμιος εμβολιασμός. Τα περιστατικά  της ιλαράς για παράδειγμα σημείωσαν 30% αύξηση παγκοσμίως. Πάντως, κάποιες χώρες που ήταν κοντά στην εξάλειψη της ασθένειας, παρουσίασαν αναζωπύρωση.
Οι λόγοι που κάποιοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν είναι σύνθετοι. Ο εφησυχασμός, η δυσκολία στην πρόσβαση στα εμβόλια και η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελούν βασικούς λόγους, που ευνοούν τη διστακτικότητα. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναστροφή αυτού του κλίματος.
Ο ΠΟΥ  μέσα στο 2019 αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη για τον ιό hpv, στοχεύει στη μείωση των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μέσα στο 2019 ίσως επιτευχθεί και ο έλεγχος της μετάδοσης του ιού της πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Πέρυσι, λιγότερα από 30 περιστατικά αναφέρθηκαν και στις δύο χώρες και ο ΠΟΥ δεσμεύτηκε να εμβολιάσει και το τελευταίο παιδί.

4)      O Δάγκειος πυρετός
Ο Δάγκειος πυρετός μια ασθένεια που οφείλεται στα κουνούπια με συμπτώματα σαν της γρίπης, μπορεί να είναι θανατηφόρα και να σκοτώσει ακόμα και το 20% αυτών που προσβάλλονται. Τα πιο πολλά περιστατικά εμφανίζονται την εποχή των βροχών σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και την Ινδία. Περίπου  40% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο και υπάρχουν πάνω από 390 εκατομμύρια περιστατικά κάθε χρόνο. Ο στόχος του ΠΟΥ είναι η μείωση των θανάτων κατά 50% μέχρι το 2020.

5)      Ο ιός HIV
Η πρόοδος που έχει γίνει με την ασθένεια είναι τεράστια, ειδικά όσον αφορά στις εξετάσεις που κάνουν πλέον οι άνθρωποι, η θεραπεία που γίνεται πλέον με αντιρετροϊκά φάρμακα (22 εκατομμύρια άνθρωποι είναι υπό αγωγή) και η πρόσβαση σε μέτρα όπως η προ έκθεσης προφύλαξη (θεραπεία που γίνεται με αντιρετροϊκά φάρμακα σε άτομα που κινδυνεύουν από τον ιό για να εμποδιστεί η μόλυνση).
Παρόλα αυτά η επιδημία παραμένει σε έξαρση και σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπων πεθαίνει κάθε χρόνο από HIV/AIDS. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η επιδημία πάνω από 70 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν μολυνθεί από τον ιό και περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν πεθάνει. Σήμερα περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι  ζουν με τον ιό. Η προσέγγιση ανθρώπων όπως ιερόδουλοι, φυλακισμένοι, ομοφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτές οι ομάδες αποκλείονται από τις υπηρεσίες υγείας.
Ο στόχος του Π.Ο.Υ.  είναι μέσα στο έτος 2019 να εισάγει το τεστ αυτοεξέτασης, ώστε να μπορούν να προστατευθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι είτε σε επίπεδο προφύλαξης είτε σε επίπεδο θεραπείας. Η δράση που αποφασίστηκε το Δεκέμβριο του 2018 μεταξύ του ΠΟΥ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας είναι η χορήγηση τεστ αυτοεξέτασης στους χώρους εργασίας.


πηγή: https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου